lau ad ape - ape cni tlg klik er...

Sunday, October 10, 2010

UNITED RUGI...RM 418 JUTA.

UNITED CATAT RUGI BERSIH RM 418 JUTA...


LONDON: Manchester United mencatat rugi bersih tahunan sebanyak 83.6 juta pound (RM418 juta) selepas pemilik kelab dari Amerika Syarikat menjelaskan segala bayaran berkaitan hutang, sekali gus menjejaskan keuntungan kelab.

Dalam laporan kewangan berakhir 30 Jun yang dikeluarkan kelmarin, United, mencatat keuntungan 286.4 juta pounds (RM1.4 bilion) berdasarkan pendapatan pemasaran dan penyiaran.

Ia adalah pertama kali kelab mencatat keuntungan operasi mencecah 100 juta pound (RM500 juta).
Tetapi kesannya sebahagian besar keuntungan itu terpaksa digunakan untuk membayar hutang menguruskan kelab sekitar 750 juta pound (RM3.7 bilion), dan kos berkaitan penerbitan obligasi yang menimbulkan kontroversi. 

“Kami mempunyai struktur pembiayaan jangka panjang, pendapatan yang sangat baik dan berjaya mengawal kos selain boleh membayar bunga atas kewangan jangka panjang kami,” kata ketua eksekutif United, David Gill. 

“Pada pendapat kami, jika sesuatu berubah dalam pemilikan, kelab ini mampu bertahan kerana mempunyai pembiayaan yang lebih dari cukup.” 

Rekod kerugian terbesar kelab gergasi Liga Perdana itu dalam tahun kewangan sebelum ini adalah daripada keuntungan 25.5 juta pound (RM127.5 juta) yang terhasil daripada penjualan Cristiano Ronaldo kepada Real Madrid yang mencipta rekod dunia 80 juta pound (RM400 juta). – AP 

1 comment: